Acetobacter spp.
Nom: Acetobacter spp., conegut com
bacteri de l’àcid acètic
Classificació:
Filum: Proteobacteria
Classe: Alphaproteobacteria
Ordre: Rhodospirillales
Ordre: Rhodospirillales
Família: Acetobacteraceae
Gènere: Acetobacter
Característiques morfològiques: Són bactèries gram-negatives. La morfologia de
les cèl·lules és variable, poden ser el·líptiques o en forma de
bastó curt, és a dir, bacils
agrupats en parells o cadenes. La seva mida està
compresa entre 0,6 – 0,8 x 1 – 4 µm.
Tenen
flagels perítrics o immòbils i no presenten pigmentació. Aquests bacteris no
formen
endòspores.
Característiques metabòliques: Acetobacter és una bacteri aeròbic obligat, fixadores
de
nitrogen per la producció d’àcid com a resultat
de processos metabòlics. Oxida
alcohols i sucres, i acumula àcids
orgànics. Aquest bacteri es caracteritza per transformar
etanol en àcid acètic
en condicions aeròbies.
Característiques ecològiques: La temperatura òptima de creixement està al voltant
d’uns 30ºC. La temperatura màxima a la que pot viure és de
42ºC i la mínima de 5ºC. El
pH òptim de creixement és de 5.4 -6.3. Aquests
bacteris creixen sobre material vegetal ric
en carbohidrats. Els Acetobacter
es poden trobar en relacions simbiòtiques amb moltes
plantes diferents,
com les plantes de canya de sucre i cafè.
fabricació del vinagre, converteixen l'etanol en àcid acètic. La matèria prima del vinagre
és l’alcohol etílic, que
pateix una oxidació degut a la presència d’Acetobacter. L’enzim
alcohol deshidrogenasa és l’encarregat de produir l’oxidació de l’alcohol amb
l'oxigen. Tot
i això, hi ha diversos factors que influeixen en la producció del
vinagre com pot ser la
concentració aquosa i alcohòlica del vi utilitzat, la
llum, oxigen, pH i la temperatura. Però,
els acetobacteris poden contaminar de manera
natural sucs de fruites i begudes
alcohòliques com el vi, la sidra i la cervesa si produeixen massa
quantitat d'àcid acètic.
Per evitar-ho, el creixement d’aquests es pot aturar
utilitzant quantitats moderades
de sulfur d'hidrogen en el vi, o bé, eliminant tot l'oxigen del vi quan s'emmagatzema.
Grup 1_ Cristina Badosa, Júlia Carbó i Judit Fernández
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada