Leuconostoc spp.
Nom científic: Leuconostoc spp.
Classificació:
- Fílum: Firmicutes
- Classe: Bacilli
- Ordre: Lactobacillales
- Família: Leuconostocaceae
- Gènere: Leuconostoc
Característiques morfològiques:
- Forma: coc-bacils o coccoides ovoides.
- Mida: és de 0,5-0,7µm per 0,7-1,2µm.
- Són grampositius, catalasa negatius i oxidasa negatius.
- No tenen mobilitat ni pigmentació.
- Colònies: petites de <1mm de diàmetre, que poden ser viscoses o llises i d’un color gris-blanc.
- No formen espores. (Referències 3,4 i 5)
Característiques metabòliques:
Leuconostoc
spp. són heterofermentadors (forma part del grup de bacteris de l'àcid làctic),
ja que poden fermentar sucres diversos (pentoses, hexoses i disacàrids), àcids
orgànics (citrat i maltat) i aminoàcids. Alguns dels seus productes són el lactat,
l’etanol, l’acetat i el CO2. (Referències 1,2).
Són així fermentadors estrictes (no tenen cadena respiratòria per falta d’un sistema de citocroms) i el principal producte fermentatiu és el lactat. Tot i això, són aerotolerants. (Referència 5)
Són així fermentadors estrictes (no tenen cadena respiratòria per falta d’un sistema de citocroms) i el principal producte fermentatiu és el lactat. Tot i això, són aerotolerants. (Referència 5)
Són quimioorganoheteròtrofs: la font d’energia és
química i la matèria orgànica és la font de poder reductor i de carboni. Es
dóna reciclatge de NADH, per tant no hi ha un acceptor extern d’electrons. (Referència 3)
Aquests microorganismes tenen un creixement i capacitat
biosintètica limitada; requereixen d’un medi ric en vitamines, purines,
pirimidines i aminoàcids per créixer.
Característiques ecològiques:
Leuconostoc
spp. es troba
a la naturalesa i és una part abundant de la microflora dels camps de cultiu.
La seva proliferació depèn de la presència de carbohidrats fermentables, per
aquesta raó són molt útils a la indústria alimentària. Per això, l’hàbitat més
comú d’aquests bacteris són diferents tipus d’aliments processats (licors de
sucre i menjars fermentats, com olives, vi, formatge o productes làctics
varis), ja sigui com a contaminant o cultiu iniciador.
El rang de temperatures òptimes pel seu creixement oscil·la
entre els 18 i el 25ºC, tot i que hi ha alguna excepció com L.carnosum (la seva temperatura
òptima de creixement és de 2ºC). Són bacteris que tenen una gran
tolerància als medis àcids, que viuen a pHs entre 4,8 i 9,6.
Degut a la poca capacitat per sintetitzar determinats
nutrients cal que el medi on creixi sigui molt ric.
(Referència 5)
Altres característiques:
•
En general, no són
considerats patògens de plantes i animals. Malgrat això, Leuconostoc citreum i Leuconostoc pseudomesenteroides han
estat aïllats de fonts humanes; des de llavors són considerats patògens
oportunistes de molt baixa freqüència i afecten només a pacients
immunodepressius. La infecció s’associa a l’ús de dispositius intravasculars o
també a través de la pell o el tracte gastrointestinal. Se l’associa a la
meningitis, osteomelitis, infeccions del torrent sanguini o de les vies
urinàries. (Referència 6).
•
Es caracteritza
per ser resistent a la vancomicina (antibiòtic), a diferencia d’altres
grampositius (Referències 3 i 4).
•
En planes, destacar
que hi ha espècies que formen dextrà en la canya de sucre i la remolatxa
sucrera, i això provoca el seu deteriorament (Referència 3).
•
En l’àmbit mèdic
s'utilitzen per la producció de dextrà, que s'utilitza en nombroses aplicacions
mèdiques tals com criopreservació, estabilització de proteïnes o formació de
complexes ferrosos per el tractament d'anèmies.
•
A més, Leuconstoc carnosum produeix
bacteriocines, i aquests s'utilitzen per inhibir Listeria monosytogenes en
productes lactis i carnis. (Referència 5)
•
La seva principal
aplicació és la producció d’aliments fermentats (com ara el "choucroute", un preparat amb base de col fermentada); per tant, són molt importants
en la industria alimentària. (Referència
5)
Bibliografia:
- Cogan, T., Jordan, K. (1993). Metabolism of Leuconostoc bacteria. Recuperat des de http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030294772131
- Department of Microbiology, Netherlands Institute for Dairy Research (NIZO), Ede, The Netherlands. (1991). Citrat Fermentation by Lactococcus and Leuconostoc spp. Applied and Environmental Microbiology, 57 (12), 1. Recuperat des de http://aem.asm.org/content/57/12/3535.short
- Hardy Diagnostics (1998). Leuconostoc. Recuperat des dehttps://catalog.hardydiagnostics.com/cp_prod/Content/hugo/Leuconostoc.htm
- Kulwichit, W., Nilgate, S., Chatsuwan, T., Krajiw, S., Unhausta, C., Chongthaleong, A. (2007). Accuracies of Leuconostoc phenotypic identification: a comparison of API systems and conventional phenotypic assays. BMC Infectious Diseases. Recuperat des de http://www.biomedcentral.com/1471-2334/7/69
- MicrobeWiki (2010). Leuconostoc. Recuperat des de https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Leuconostoc
- Prescilla, A. (2012). Leuconostoc. Recuperat des dehttp://www.buenastareas.com/ensayos/Leuconostoc/4901921.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada