dimarts, 3 de maig del 2016

Bacillus lincheniformis

Nom: Bacillus licheniformis


Classificació


Filum
Firmicutes
Classe
Bacilli
Ordre
Bacillales
Familia
Bacillaceae
Gènere
Bacillus


Característiques morfològiques
B. licheniformis és un bacil; per tant té forma de bastó. Alhora, és un bacteri gram positiu i amb una gran mobilitat, gràcies als seus flagels en disposició peritrica.


Característiques metabòliques:
· És un bacteri anaerobi facultatiu.
· És un organisme quimiorganoheteròtrof.
· Pot reciclar el NADH internament durant els processos de fermentació.


Característiques ecològiques
S’acostuma a trobar al sòl i en les plomes d’algunes aus. És mesofílic, és a dir, creix millor en temperatures moderades (entre 25 i 40 ºC), tot i que pot sobreviure a temperatures molt més altes.  Aquest bacteri, està ben adaptat a créixer en condicions alcalines, gràcies a la proteasa que sintetitzen. Una de les característiques més importants d’aquest bacil és que produeix endòspores quan es troba en ambients hostils.


Patologies
Aquest bacteri és conegut per la seva capacitat de provocar intoxicacions alimentàries, de deteriorar els aliments i de contaminar productes làctics.


Aplicacions biotecnològiques
B. licheniformis és utilitzat per produir grans quantitats de proteases (mitjançant la fermentació) que s’utilitzen als detergents i també és utilitzat per produir l’antibiòtic Bacitracin, utilitzat per inhibir el creixement d’aquest mateix bacteri.
Mitjançant B. licheniformis també es volen fer consumibles les grans quantitats de proteïnes no digeribles que hi ha en les plomes dels ocells, per tal que aquestes puguin ser utilitzades com un barat i nutritiu menjar pels animals de granja.
B. licheniformis també ha estat aprovat per tractar plantes ornamentals envers fongs patògens, ja que produeix un antibiòtic i un enzim que actuen contra els fongs.
Per últim, aquest bacteri s’està utilitzant per a la síntesi de nanocubs d’or.

Jean Luis Alcívar
Marina Almató
Mar Batlle
Paula Berenguer


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada