Streptomyces spp
Nom
Nom científic: Streptomyces spp
Classificació
Fílum: Actinobacteria
Classe: Actinobacteria
Ordre: Actinomycetales
Família: Streptomycetaceae
Gènere: Streptomyces
Característiques
morfològiques
Aeròbics, grampositius, formen filaments en forma d’hifes
vegetatives amb branques. La mida va de 0’5 a 2 micrometres de diàmetre. Streptomyces
és immòbils, però es mou a través de les espores que normalment es troben en
forma de verticils en hifes aèries. Aquestes espores tenen associats pigments.
Característiques
metabòliques
Són generalment microorganismes quimioorganòtrofs i tenen un
metabolisme oxidatiu. Són catalasa positius, redueixen nitrats a nitrits i
degraden adenina, caseïna, midó, tirosina... Per créixer necessiten una font de
carboni com glucosa, glicerol o manosa, una font de nitrogen inorgànica com pot
ser amoníac, arginina, asparagina o nitrats i sals minerals. La font d’energia
que utilitzen és la química i la font de carboni és matèria orgànic.
Característiques
ecològiques
Streptomyces està distribuït en hàbitats terrestres i
aquàtics. Molts són sapròfits però alguns formen associacions paràsites amb
plantes i animals. Alguns poden formar relacions simbiòtiques amb algunes
espècies de formigues. Es troben predominantment en els terres i en la
vegetació descomposta. La temperatura òptima de creixement és entre 25ºC i 35ºC
i el pH òptim entre 6’5 i 8.
Altres
característiques, aplicacions o problemàtiques
Són molt important en els cicles biogeoquímics de
biodegradació, ja que durant el seu creixement secreten una gran varietat
d’enzims hidrolítics que permeten degradar polímers insolubles de la matèria
orgànica present en el terra. Algunes espècies són patògenes per animals i
d’altres són fitopatògens, és a dir, que afecten a les plantes. Streptomyces
té un metabolisme secundari en el que es produeixen molts productes clínics
necessaris com per exemple: antibiòtics com la neomicina, antivírics,
antifúngics, insecticides, antiparàsits, per citar-ne alguns.
BIBLIOGRAFIA
- Microbewiki. (2012). Streptomyces. Recuperat de https://microbewiki.kenyon.
edu/index.php/Streptomyces - Botas, A. (2013). Regulación del metabolismo en Streptomyces: control por ArgR (Tesi doctoral, Universidada de León). Recuperat dehttps://buleria.unileon.es/
bitstream/handle/10612/3273/ tesis_4cbfc3.PDF?sequence=1
Autors: Laura Feliu Paradeda, Bernat Mazó Oliver, Aleix Palahí Torres
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada