dimarts, 3 de maig del 2016

Streptomyces spp

Streptomyces spp

Nom
Nom científic: Streptomyces spp

Classificació
Fílum: Actinobacteria
Classe: Actinobacteria
Ordre: Actinomycetales
Família: Streptomycetaceae
Gènere: Streptomyces

Característiques morfològiques
Aeròbics, grampositius, formen filaments en forma d’hifes vegetatives amb branques. La mida va de 0’5 a 2 micrometres de diàmetre. Streptomyces és immòbils, però es mou a través de les espores que normalment es troben en forma de verticils en hifes aèries. Aquestes espores tenen associats pigments.

Característiques metabòliques
Són generalment microorganismes quimioorganòtrofs i tenen un metabolisme oxidatiu. Són catalasa positius, redueixen nitrats a nitrits i degraden adenina, caseïna, midó, tirosina... Per créixer necessiten una font de carboni com glucosa, glicerol o manosa, una font de nitrogen inorgànica com pot ser amoníac, arginina, asparagina o nitrats i sals minerals. La font d’energia que utilitzen és la química i la font de carboni és matèria orgànic.

Característiques ecològiques
Streptomyces està distribuït en hàbitats terrestres i aquàtics. Molts són sapròfits però alguns formen associacions paràsites amb plantes i animals. Alguns poden formar relacions simbiòtiques amb algunes espècies de formigues. Es troben predominantment en els terres i en la vegetació descomposta. La temperatura òptima de creixement és entre 25ºC i 35ºC i el pH òptim entre 6’5 i 8.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques
Són molt important en els cicles biogeoquímics de biodegradació, ja que durant el seu creixement secreten una gran varietat d’enzims hidrolítics que permeten degradar polímers insolubles de la matèria orgànica present en el terra. Algunes espècies són patògenes per animals i d’altres són fitopatògens, és a dir, que afecten a les plantes. Streptomyces té un metabolisme secundari en el que es produeixen molts productes clínics necessaris com per exemple: antibiòtics com la neomicina, antivírics, antifúngics, insecticides, antiparàsits, per citar-ne alguns.


BIBLIOGRAFIA

  1. Microbewiki. (2012). Streptomyces. Recuperat de https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Streptomyces
  2. Botas, A. (2013). Regulación del metabolismo en Streptomyces: control por ArgR (Tesi doctoral, Universidada de León). Recuperat dehttps://buleria.unileon.es/bitstream/handle/10612/3273/tesis_4cbfc3.PDF?sequence=1



Autors: Laura Feliu Paradeda, Bernat Mazó Oliver, Aleix Palahí Torres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada