dimarts, 3 de maig del 2016

Salmonella spp.

Salmonella spp.

ñ          Nom: Salmonella spp., conegut com Salmonel·la

ñ          Classificació:
Imatge 1: Salmonella spp.
Fílum: Proteobacteria
Classe: Gammaproteobacteria
Ordre: Enterobacterials
 Família: Enterobacteriaceae
Gènere: Salmonella

 ñ          Característiques morfològiques:
Morfologia: Bacils
Agrupació: Colònies
Gram: negatius
Mida: 2-3mm per colònia
Motilitat: bactèries mòbils. Flagel·lació perítrica.
Pigmentació: Grog blanquinós
Sense càpsula ni espores
Són oxidasa negatius

ñ          Característiques metabòliques:
Bacteris aerobis que poden tornar-se anaeròbics facultatius. Quan fan la respiració
aeròbica l’acceptor final d’electrons és l’oxigen.
Bacteris quimioorganotròfics, és a dir la font d’energia és química i font de carboni i poder
reductor és la matèria orgànica. Poden fermentar la glucosa. Poden produir àcid sulfhídric.

ñ          Característiques ecològiques:
Salmonella spp és un mciroorganisme que s’adapta molt bé als animals i a les persones. Quan arriba als aliments és capaç de multiplicar-se en qualsevol producte fresc a una veloocitat molt elevada ja que pot duplicar-se en número cada 15-20 minuts si la temperatura és elevada (superior a 20º). En casos anaeròbics no té una capacitat gaire elevada de multiplicació.

Les colònies de Salmonel·la habiten als intestins d’animals i aus i són transmesos als humans a través de menjar procedent d’origen animal com els ous de les gallines, carns procedents d’aus i productes derivats de la mateixa sobretot si es mantenen sense refrigerar. La llet i els productes làctics, fins i tot la llet fresca, els gelats i els formatges han produït infeccions per Salmonel·la.  També trobem Salmonella spp en aigües contaminades de fonts.

ñ          Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:
Salmonella spp és patogen per a humans i animals. Aquests microorganismes s’adhereixen als enteròcits mitjançant fímbries i provoquen arrugues en la superfície cel·lular. Les bacteris envaeixen les cèl·lules, induint una intensa inflamació que dóna lloc a malabsorció de nutrients i diarrea (gastroenteritis no sanguinolenta).


És una enfermetat altament contagiosa, i això fa que sigui de gran interès en manipuladors d’aliments, els quals podrien ser portadors i disseminar l’enfermetat. 


Grup 1_ Cristina Badosa, Júlia Carbó i Judit Fernández

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada