Salmonella spp.
ñ
Nom: Salmonella spp., conegut com Salmonel·la
ñ
Classificació:
Imatge 1: Salmonella spp. |
Classe: Gammaproteobacteria
Ordre: Enterobacterials
Família: Enterobacteriaceae
Gènere: Salmonella
ñ Característiques morfològiques:
Morfologia: Bacils
Agrupació: Colònies
Gram: negatius
Mida: 2-3mm per colònia
Motilitat: bactèries mòbils. Flagel·lació perítrica.
Pigmentació: Grog blanquinós
Sense càpsula ni espores
Són oxidasa negatius
ñ
Característiques
metabòliques:
Bacteris aerobis que poden tornar-se anaeròbics
facultatius. Quan fan la respiració
aeròbica l’acceptor final d’electrons és
l’oxigen.
Bacteris quimioorganotròfics, és a dir la font d’energia
és química i font de carboni i poder
reductor és la matèria orgànica. Poden
fermentar la glucosa. Poden produir àcid sulfhídric.
ñ
Característiques
ecològiques:
Salmonella
spp és un mciroorganisme que s’adapta molt bé als animals i a les persones.
Quan arriba als aliments és capaç de multiplicar-se en qualsevol producte fresc
a una veloocitat molt elevada ja que pot duplicar-se en número cada 15-20
minuts si la temperatura és elevada (superior a 20º). En casos anaeròbics no té
una capacitat gaire elevada de multiplicació.
Les colònies de Salmonel·la habiten als intestins
d’animals i aus i són transmesos als humans a través de menjar procedent
d’origen animal com els ous de les gallines, carns procedents d’aus i productes
derivats de la mateixa sobretot si es mantenen sense refrigerar. La llet i els
productes làctics, fins i tot la llet fresca, els gelats i els formatges han
produït infeccions per Salmonel·la.
També trobem Salmonella spp en
aigües contaminades de fonts.
ñ
Altres
característiques, aplicacions o problemàtiques:
Salmonella
spp és patogen per a humans i animals. Aquests microorganismes s’adhereixen
als enteròcits mitjançant fímbries i provoquen arrugues en la superfície
cel·lular. Les bacteris envaeixen les cèl·lules, induint una intensa inflamació
que dóna lloc a malabsorció de nutrients i diarrea (gastroenteritis no sanguinolenta).
És una enfermetat altament contagiosa, i això fa que
sigui de gran interès en manipuladors d’aliments, els quals podrien ser
portadors i disseminar l’enfermetat.
Grup 1_ Cristina Badosa, Júlia Carbó i Judit Fernández
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada